D-Vitum forte witamina D 1000 j.m., 36 kapsułek
OPIS:
Witamina D bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie.
Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, zębów oraz prawidłowego poziomu wapnia we krwi.
Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu odpornościowego.
Wspiera prawidłowe wchłanianie i wykorzystywanie wapnia i fosforu, a także bierze udział w procesie podziału komórek.
Organizm produkuje witaminę D na drodze syntezy skórnej pod wpływem promieniowania UV.
Jednak stosowanie kremów z filtrami UV, bardzo mała ekspozycja na słońce oraz niska dostępność promieni słonecznych w naszej szerokości geograficznej w okresie od jesieni do wiosny ogranicza możliwość produkowania witaminy D w komórkach.
Dlatego ważne jest dostarczanie odpowiednich jej ilości wraz z dietą.
Produkt zawiera olej lniany o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, do których należy kwas alfa-linolenowy (ALA).
Kwas alfa-linolenowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie.
ZASTOSOWANIE:
preparat przeznaczony jest dla dzieci powyżej 6. roku życia oraz osób dorosłych w celu uzupełniania diety w witaminę D.
ZALECANE SPOŻYCIE:
dzieci powyżej 6.roku życia oraz osoby dorosłe – 1 kapsułka dziennie, niezależnie od posiłku.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Dzienna porcja (1 kapsułka) zawiera: 25 µg (1000 j.m., 500%*) witaminy D3 oraz 199 mg oleju z nasion lnu, w tym 100 mg kwasu alfa-linolenowego (omega-3).
*% referencyjnej wartości spożycia
SKŁADNIKI:
wysokolinolenowy olej z nasion lnu (Linum usitatissimum) tłoczony na zimno, żelatyna (składnik otoczki), substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, cholekalcyferol (witamina D3).
PRZECHOWYWANIE:
przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu.
Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.